Ситуацията през последните месеци, която наложи много промени в ежедневието ни заради пандемията от коронавирус, създаде проблеми но и даде възможност да се дигитализира много бързо голяма част от образованието в България.

И ако допреди няколко месеца не всички ученици ползваха ежедневно и най-вече успешно IT устройства в подготовката си, то сега новата учебна година наближава, а с това възниква и необходимостта от закупуването на подходящата техника.

Някои родители обаче срещат затруднения в избора - настолен компютър, лаптоп или таблет?

Всяко едно от устройствата има предимства и недостатъци, затова е много важно да бъде подбрано това, което е съобразено с нуждите на детето, неговата възраст и разбира се от значение е и цената.

Предимството на таблетите е, че те са устройствата с най-ниска цена, преносими са и с компактни размери. В магазините на веригата ЗОРА родителите могат да намерят много бюджетни модели за своите деца, дори за цена от 139 лева. Това няма да натовари много семейния бюджет, а в същото време ще даде възможност на детето да се включва във виртуалната класна стая или да търси допълнителна информация в интернет, както и да гледа видеа.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Таблетите са и устройствата с най-лесно управление. Операционната им система и всички приложения са проектирани така, че могат да бъдат контролирани с един пръст. В сравнение с лаптоп, таблетът осигурява по-дълъг живот на батерията. Някои модели са в състояние да работят без презареждане до 14 часа.

Таблетите обаче нямат физическа клавиатура, която е необходима за въвеждането на дълги текстове, каквито често се изискват от учениците. Използването на виртуалната клавиатура и сензорния екран на таблета за тази цел не е удачно решение. Затова таблетите са подходящи най-много за учениците от първи до четвърти клас. При покупката е добре да се съобрази размерът на устройството с големината на детските ръце, за да е удобно за използване. Важен фактор е и разделителната способност на екрана. Не трябва да е под 1024х600 пиксела, за да не се натоварват и изморяват очите.

Мобилността е и голямото предимство на лаптопите пред стационарните компютри. По-малките им размери позволяват да бъде носени навсякъде без това да създава неудобства. На тях могат да се пишат и дълги текстове, защото имат физическа клавиатура, дисплеят им е по-голям, а хардуерните компоненти - по-мощни от тези на таблетите. Лаптопите разполагат и с USB портове, в които можете да включвате периферни устройства — принтери и преносими флаш памети.

Друго основно удобство е липсата на досадните стърчащи кабели. Вградените опции за свързване като Wi-Fi и Bluetooth ви позволяват връзката и трансферът на данни да става бежично.

На лаптопа можете да пускате програми по ваш избор (за текстообработка, за четене на електронни учебници и книги), а някои от тях дори не са налични за таблети.

Преносимите компютри обаче имат и своите недостатъци. Те са по-скъпи от стационарните машини, трябва да се зареждат, може да се появи проблем с прегряване и като цяло имат по-кратък живот. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че цената за един ъпгрейд или минимален ремонт по лаптопа е по-висока отколкото при настолните компютри. Най-много се оскъпяват ремонтите при счупването на дисплея на лаптопа, на чипове, USB портове.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Не пропускайте да проверите и дали избраният модел има инсталирана операционна система. Ако купите лаптоп без операционна система ще се наложи да отделите средства и за инсталацията й.

Мощността и параметрите на стационарните компютри са най-големите им предимства. За парите, които сте определили за бъдещата покупка, е по-вероятно да купите компютър с по-добри параметри, отколкото ще притежава лаптоп за същите пари. Компютърът освен това се ремонтира по-лесно. Ъпгрейдва се по-лесно и се употребява по-дълго време. Освен за учене, детето може да го използва и за развлечение - компютърни игри.

Не на последно място поради факта, че компютърът винаги стои на едно място, вероятността за причиняване на технически щети е далеч по-малка.

Не трябва да забравяте обаче, че когато купувате стационарен компютър, трябва да предвидите средства и за монитор. Добре е да купите монитор с размер между 20 и 24 инча, като моделът трябва да е с висока резолюция и добри ъгли на видимост.

В крайна сметка каквото и устройство да изберете, най-важното е то да отговаря на нуждите на ученика, а цената му да не разбие семейния бюджет.

*Материалът съдържа продуктово позициониране