Информация от източници на Bloomberg разкрива, че Apple планира през следващата година да пусне компютри Mac, които ще ползват основни процесори по неин дизайн. Изданието пише, че компанията работи по три такива чипсета (system on chip или SoC) с кодовото име Kalamata и те са базирани на основния процесор A14, който ще се ползва в следващите модели iPhone. Единият от тях е много по-бърз от процесорите в iPhone и iPad, посочват източниците, предава Mobile Bulgaria.

Apple планира догодина да пусне поне един компютър със собствен процесор - вероятно това ще е лаптоп, тъй като производителността ще е по-ниска от тази на процесорите на Intel за най-мощните й компютри.

Американците вече дори разработват и следващото поколение чипсети за Mac, което означава, че искат да предложат повече компютри с такива за сметка на сегашния доставчик Intel. Според Bloomberg процесорите ще се правят от TSMC по 5nm процес, който ще се ползва и за чиповете в следващите издания на iPhone и iPad.

Първите чипсети за Mac ще включват 8 процесорни ядра с висока производителност (кодово име Firestorm) и поне 4 ядра (Icestorm) с ниска консумация на енергия. Ще бъде добавен и графичен ускорител.

Въпреки ползването на ARM ярда бъдещите компютри ще продължат да работят с macOS, но това едва ли е изненадващо. В същото време информацията твърди, че Apple проучва възможностите за осигуряване на съвместимост със сегашните приложения, които са разработени за работа с процесори на Intel.