Пазарът на видео игри във Великобритания е достигнал рекордните 7 милиарда лири през 2020 година. Тласък са дали карантинните мерки заради здравната криза, които увеличиха продажбите на конзоли, компютри и смартфони. Отчетен е скок от 30 процента спрямо 2019 година и така е подобрен предишният рекорд от 2018 година, се посочва в доклад на британската Асоциация на интерактивните забавления (Ukie), публикуван днес и цитиран от Франс прес.

Също като в САЩ и Франция, и във Великобритания 2020-а е била пикова за сектора. Оборотът от продажби на видео игри - онлайн и във физическите магазини - е нараснал с 18 процента до 4,55 милиарда лири. Двигател и била най-вече симулационната игра "Енимал кросинг: Ню хърайзънс" (Animal Crossing: New Horizons) на Нинтендо (Nintendo), която бе пусната на пазара при първия локдаун.

Рекордна година се наблюдава и при продажбите на приспособления за видео игри, след като геймърите се снабдиха с нови конзоли и аксесоари. Показателят е скочил с 60,8 процента до 2,26 милиарда лири.

Най-голямо увеличение е отчетено при конзолите благодарение на успеха на Суич (Switch) на Нинтенд и пускането в края на годината на новото поколение ПлейСтейшън 5 (PlayStation 5) на Сони (Sony) и Ексбокс сирис (Xbox Series) на Майкрософт (Microsoft).

Продажбите на производни продукти бележат растеж от 32,6 процента до 199 милиона лири, като темпът им се е забавил от липсата на събития и изложения заради здравните ограничения.