Софийската нощ на игрите идва с пълна сила - от събития за настолни и компютърни игри, виртуална реалност, детска програма, насърчаваща МИНТ (математика, инженерство, наука и технология) уменията в ранна възраст, до турнири, работилници, K-pop и аниме парти, изложби и изложения.

2-ри ноември ще предложи на посетителите на фестивала разнообразие от маршрути и забавления в света на игрите, разделени в четири основни категории - специална и детска програма, аналогови и видео игри в общо 35 локации в София.

Направихме тази селекция от 10-те най-интересни събития за нас:

   1. Не пропускайте да посетите централната локация на Sofia Game Night - Гьоте институт, ул. "Будапеща" 1, където че ще можете да разгледате изложбата ART+GAMES+Politics, представяща игри, резултат от осем гейм джема в Мексико Сити, Сеул, Бостън, Джакарта, Сао Пауло, Новосибирск, Атина и Банкок, в която програмисти и разработчици на игри работят с артисти и създават игри, които размиват границите между изкуство, политика и игри. Гьоте институт са домакини и на най-голямото изложение за създатели на игри Games Made in BG, което за трета поредна година ще срещне българските студиа с тяхната публика.

   2. Ако сте фенове на е-футбола и електронните спортове, то в спортен бар "Академията" (бул. "Тодор Александров" 64) ще се играе и говори за предимствата на състезателния гейминг, и най-вече - на футболния симулатор на Konami - e-Football PES 2020. Освен турнир по е-Football PES 2020, участниците в събитието имат шанса да поиграят свободно на PS4, джаги и PS3 Move Sports.

   3. Никога не сте пробвали VR очила или това е едно от любимите ви неща? Събитие, организирано от VAR.Laboratory, лаборатория за виртуална и разширена реалност към София Тех Парк, в Cosmos Coworking (ул. "Ангел Кънчев" 3) ще даде възможност на всички желаещи да погледнат във виртуалната реалност. Ще можете да се докоснете до невероятния успешен проект CONGLOMERATE чрез VR и AR приложенията! Ще успеете да надникнете отвъд реалността докато се наслаждавате на безкрайно добрите графики на Boriana Doncheva, Иван Матеев и Zoran Mise, както и да поиграете виртуален покер с The Stars Group.

   4. Ние харесваме театър, а още повече харесваме импро театър. За първи път в Sofia Game Night се влючват ХаХаХа ИмПро (ул. "Г.С. Раковски" 44) очакват ентусиасти за ролевата игра Two rooms and a boom с Ивайло Рогозинов и Леонид Йовчев.

   5. Move.bg (ул. "Сердика" 20) се включва с цели четири събития, така, че ако изберете да посетите тази локация - няма да сбъркате защото там ще се играе "Цар на историята" - игра, създадена от гимназисти от СУ "Елин Пелин" и класния им ръководител; играта "Дарплей" - стимулира общуването в приятелска атмосфера, активния обмен на знания и идеи и поощрява емпатичното поведение на играчите.; "Лов на научни съкровища" - авторска игра на MOVE.BG, която се представя за първи път.; Иновативната методология LEGO® SERIOUS PLAY® - игра-интерактивен уъркшоп и провокация за положителна смяна от "баланс между работа и личен живот" към "синхрон между работата и мен".

   6. Бира и игри? Защо не! Game Nomad и White Stork Republic at Koncept Space, бул. "Никола Вапцаров" 6, се обединяват, за да забъркат тематично събитие с крафт бири, базирани на рецепти от настолни игри. Ще имате възможност да дегустирате модификациите, подготвени за Sofia Game Night, докато играете една от най-известните игри за варене на бира Brew Crafters.

   7. DICEWIDEOPEN ще потопят всички в атмосферата на Дивия запад с Who Shot The Sheriff - всеки един участник ще трябва да влезе в обувките на един от тринайсетте различни жители на едно градче в дивия запад (Barkeeper, Sheriff, Courtesan, Bounty Hunter, Outlaw, Magnate и т.н.) и да разбере кой е злодея! Очаквайте много реквизити и костюми.

   8. Специалната програма на Sofia Game Night продължава още с косплей и к-поп парти, организирано от AnimeS в клуб Destiny от 18 ч. до полунощ. Специални гости и жури на конкурса ще бъдат BokoCosplay, Stella Papazova Art и Kurama Byakura, която лети от Русия, специално за Софийската нощ на игрите!

   9. Ще си зададем въпроса "Как електронните спортове развиват децата? В това специално събитие в IT STEP, ул. "Алабин" 58", ще разберете повече за това Как геймингът развива уменията на децата по интерактивен и интересен за тях начин.

Лектор на събитието ще бъде Георги Желев. Той е част от team Vrkolak, които имат за цел да подкрепят младите таланти в личностното и интелектуалното им развитие чрез еSports. Основната цел на екипа е разпознаване и развиване на качествата и уменията на игровия участник.

Събитието е предназначено за родители на деца, фенове на игри

   10. И както всеки фестивал Sofia Game Night ще завърши с парти, но не какво да е. В 22:00 ч. в Derida Stage ще бъде представена инсталация и пърформанс, резултат от интердисциплинарния уъркшоп на SGN, който среща визуални артисти, музиканти и програмисти. Ментори на участниците са немско-бразилският композитор Даниел Морейра и българският диджей Ивайло Иванов. След това събитието в Derida Stage ще продължи с парти с музика за игри и музика, направена от машини, интерактивни игри на Street Fighter и др.

Dir.bg e медиен партньор на събитието.