Новата игра от поредицата Call Of Duty залага на силно политизирана соло-кампания. В ролята на главния злодей е руски генерал, а част от мисиите се развиват в окупирана от руснаците арабска страна.

В играта са показани и "Белите каски" в Сирия, които са изобразени като герои. В реалността организацията обаче не може да се нарече неутрална, като тя заема ясна страна в конфликта, а създател ѝ е Джеймс Ле Месурие - бивш офицер от разузнаването на британската армия.

Това не е всичко. В Call of Duty: Modern Warfare е показано, че руската армия умишлено бомбардира и избива цивилни. Организира газови атаки. Изтезава политически затворници. В една от сцените руски войник дори убива бащата на малко момиченце директно пред очите ѝ.

В ролята на добрите пък са капитан Принс от британската армия и офицер от ЦРУ, познат само като Алекс. Заедно те се справят с арабските терористи, деспотични режими и злият руски генерал.

Създателите на играта обаче заявяват, че тя не е политическа.

"Ние само правим една игра. Да вкараме политиката в нея изглежда налудничаво", заявява Джоел Емсли, директор на разработката на играта.

В Twitter коментарите са по-различни. Един потребител изтъква, че няма как играта да не е политическа, щом играчът "влиза в ролята" на офицери от британската армия и ЦРУ, изпълнявайки техните мисии и съответно - геополитическите цели на САЩ и Великобритания.

Друг допълва, че макар разработчиците да заявяват, че са неутрални, те цитират документалните филми "The White Helmets" и "Last Men In Aleppo", като свое вдъхновение. Тези филми обаче са едностранчиви и показват само версията на събитията подкрепяна от Вашингтон и Лондон.

Геймърите изтъкват, че няма как една игра да не е политическа, когато се развива в днешно време и е военна, а добрите са много ясно и отчетливо дефинирани.

Показателни са и действията на Sony. Японската компания реши да не предлага новата Call Of Duty на пазара в Русия, макар че там има десетки милиони геймъри, които биха си я купили. Можем само да гадаем какви са били мотивите на японската компания, но е ясно, че едностранчивото представяне на руснаците като злодеи е в основата на решението им.

Всъщност, Call Of Duty и друг път е заемала политическа позиция. В предишни части отново е имало зли руснаци, извършващи например - инвазия във Вашингтон. Изобразяването на арабите, като лоши, също съвпада с мирогледа в Америка, която от 2003 година воюва непрестанно в Близкия Изток и доскоро бе окупирала Ирак. Досега обаче историите са били много по-измислени, а се е случвало от руснаците да има и положителни герои.

Едно обаче е ясно, в нито една игра от поредицата Call Of Duty, американците не са били показвани като лоши, убиващи цивилни и окупиращи арабски страни. Липсвали са сцени и с деца, чиито цивилни бащи са убивани брутално пред очите им.

Любопитен факт е, че в последните издания на играта, развиваща се по време на Втората световна война изчезнаха и мисиите със съветски войници, оставяйки единственото място за добрите на британците и американците.