Виетнамската компания Bkav обяви, че е успяла да заобиколи новата система за лицево разпознаване Face ID, която дебютира с iPhone X.

Това е постигнато чрез специална маска, която е създадена с помощта на грим, 3D принтер и 2D изображения. От Bkav добавят, че са прибегнали и до специална обработка по бузите и около лицето, където има повече кожа, и са създали нос от силикон, за да успеят да надхитрят системата.

В демонстрационното видео виетнамците показват как iPhone X първо се отключва от маската, а веднага след това и от неговия притежател.

ВИДЕО >> >> >>


Самата маска има себестойност от около 150 долара и не е предвидена за масово производство. От Bkav уточняват, че целта на експеримента е единствено да докажат, че Face ID не е абсолютно сигурна защита и допълват, че създаването на работещата маска им е отнело под една седмица.

Любопитното в случая е, че Apple специално подчертаха, че Face ID е защитен срещу подобни маски, а по време на разработката са били използвани професионални холивудски гримьори, които така и не са успели да заобиколят технологията.

Разбира се, Apple не твърди, че FaceID е неразбиваема, но при представянето й посочи, че вероятността за грешка е 1:1 000 000, което е многократно повече от 1:50 000 при Touch ID.