Прокуратурата във Флорида повдигна обвинение срещу 17-годишния Греъм Айвън Кларк, заподозрян, че е ръководил извършената през юли кибератака срещу акаунти на знаменитости в Туитър, предадоха световните агенции.

Срещу непълнолетния хакер са предявени 30 обвинения, включително за измама, свързана с комуникационни средства и използване на лична информация с цел измама. ФБР и министерството на правосъдието на САЩ са открили хакера след "комплексно разследване в цялата страна".

"Той живее тук Тампа, извършил е престъплението тук и ще бъде съден тук", подчерта прокурорът Ендрю Уорън. Той добави, че законите на Флорида позволяват непълнолетни да бъдат съдени по правилата за пълнолетни престъпници за финансова измама "в случаи като този".

Освен Кларк са обвинени 19-годишният Мейсън Шепард, живеещ във Великобритания, срещу когото са повдигнати обвинения в извършване на имама по електронен път, заговор с цел пране на пари и международен достъп до защитен компютър. Срещу Нима Фазели от Орландо, щата Флорида, на 22 години, е повдигнато обвинение за подпомагане и насърчаване на международния достъп до защитен компютър.

"Сред хакерската общност съществува погрешно схващане, че нападения като хакването на Туитър могат да се извършват анонимно и без последствия", подчерта прокурорът Дейвид Андерсън от Тампа, Флорида. "Искам да кажа на потенциалните обвиняеми, нарушите ли закона, ние ще ви намерим", добави той.

На 15 юли акаунтите на няколко американски корпорации и известни личности в Туитър публикуваха сходни съобщения. В тях мошениците призоваваха потребителите да превеждат суми в криптовалути на посочени в съобщенията сметки. В замяна те предлагаха да ги върнат в двоен размер. Засегнати бяха акаунтите на бившия президент на САЩ Барак Обама, неговия вицепрезидент Джо Байдън, милиардерът Майкъл Блумбърг, директора на "Амазон" Джеф Безос, съоснователя на Майкрософт Бил Гейтс, изпълнителен директор на Тесла Илън Мъск, и известни личности като Кание Уест, Ким Кардашян и други.

По-рано Туитър съобщи, че извършителите са използвали телефони, за да подмамят служители на компанията да им дадат достъп до вътрешните системи. След това те успели да подмамят други служители, които имали достъп до инструменти за поддръжки на акаунти.

Обект на хакерската атака са били 130 акаунта. Те успели да публикуват постове от 45 от тях, да получат достъп до преките съобщения на 36 и да копират данни от седем. Нидерландският политик Герт Вилдерс заяви, че хакерите са получили достъп до неговите съобщения.