Доналд Тръмп се опита да затрудни максимално работата на Huawei като през май 2019 вкара компанията в забранителен списък, който ограничи нейния достъп до американски технологии и доведе до премахването на услугите и приложенията на Google от новите й телефони, а след това затегна санкциите, за да блокира и достъпа на китайците до жизненоважни за работата й чипове, предава Mobile Bulgaria.

С идването на новия президент има надежда, че ситуацията може да се промени в полза на Huawei.

"Ройтерс" разкрива, че номинираната от Джо Байдън за министър на търговията Джина Раймондо е заявила пред търговския комитет в Конгреса, че ще работи за опазване на американските мрежи от китайски компании, но в отговор на въпрос на сенатор Тед Круз е отказала директно да потвърди, че ще запази Huawei в черния списък.

Раймондо е изтъкнала, че ще прегледа политиките и ще се консултира със сенаторите, индустрията и съюзниците, за да прецени кое е най-доброто за американската икономическа и национална сигурност.

Това подсказва, че администрацията на Байдън е отворена за разхлабване на санкциите срещу Huawei.

Натиск за прекратяване на санкциите има и от американските производители на чипове. Доскоро Huawei бе един от най-големите им клиенти, като загубите им след началото на санкциите възлизат на милиарди долари. От ситуацията са пострадали и Google, тъй като загубиха един от най-големите си партньори. Много скоро ситуацията може да се промени, твърдят вътрешни източници.