Както може би добре знаете Илън Мъск в момента работи по свой проект, благодарение на който до няколко години на всяка точка от земното кълбо ще може да се използва сателитен интернет от неговата компания Starlink.

Цялата планета ще бъде покрита от мрежа, изградена от хиляди сателити, а всеки желаещ да използва интернет по този начин ще трябва да си закупи антена, с която да се свързва директно с мрежата.

Иновативният проект обаче не остава без конкуренция. Amazon получи разрешение от федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) за реализацията на проекта Kuiper.

На практика той представлява почти същото като идея и ще включва 3236 сателита, от които ще бъде изградена сателитна мрежа за бърз широколентов интернет достъп.

Amazon планира да изведе своите сателити в пет етапа. Първите тестове могат да започнат когато в орбита излязат 578 сателита. В техническата документация на проекта Kuiper се казва, че връзката на сателитите със Земята ще става в Ка диапазон. Джеф Безос заяви, че ще инвестира в този проект 10 милиарда от състоянието си.