Като част от желанието си да направи свързването на много смарт устройства по-лесно и сигурно, Amazon представи свой собствен протокол за безжично свързване, наречен Sidewalk. Новият мрежов протокол може да се похвали с много ниска консумация на енергия и използва честота на 900 MHz, което според специалистите на компанията ще позволи по-лесна комуникация между всички умни уреди в един дом.

Честотата, на която работи Amazon Sidewalk, ще позволи използването му и на по-голямо разстояние, тъй като въпросните 900 Mhz дават доста по-широк обхват спрямо сегашния Wi-Fi, който работи на 2,4 и 5 GHz.

Лично Джеф Безос представи новия стандарт, обявявайки че той ще предложи бърза и сигурна връзка, не само на технологиите в дома ни, но и на всичко свързано - от осветлението, до устройствата, които контролират светофарите по улиците.

В пример за използване на новата технология Amazon показа клип с домашен любимец, носещ яка, предаваща местоположението му, свързана с домашната мрежа, посредством новия стандарт. Съвсем скоро той ще бъде отворен за използване и от други компании, обявиха от Amazon, така че остава да видим дали наистина има потенциала да измести Wi-Fi.