Интересна статистика от света на смартфоните публикува компанията SquareTrade. Оказва се, че през миналата година в САЩ са повредени екраните на 50 млн. мобилни устройства, а потребителите са похарчили за ремонта им около 3,4 млрд. долара.

Две трети (66%) от притежателите на смартфони са повредили устройствата си в рамките на една година, твърди проучването. На екраните се падат 29% от всички повреди, на второ място са драскотините по тях с 27%, а проблемите с батерията заемат 22%. Най-често причина за повреда е падането на смартфона (74%).

Повечето потребители не дооценяват стойността на ремонта. Така например, 70% смятат, че замяната на екрана ще им струва 150 долара, докато за флагманите на Apple извънгаранционният ремонт на дисплея може да бъде двойно по-скъп.

Статистиката сочи, че всеки час в САЩ се повреждат екраните на 5761 смартфона. При това 38% от потребителите предпочитат да не ремонтират устройствата си. 59% от хората с повреден смартфон екран избират да сменят устройството си, вместо да го ремонтират.