Google разкри детайли за новата версия на операционната си система, която очакваме по-късно през годината. Засега още не знаем какво име на десерт се крие зад буквата P, но очакваме то да стане ясно през лятото при финализирането на разработката.

В Android P е поставен фокус върху машинното обучение (изкуствен интелект), което ще помогне на смартфоните ни да поумнеят допълнително и да се адаптират към нашите навици и предпочитания, предава Mobile Bulgaria.

Така например Google си е партнирала с DeepMind за създаването на функцията Adaptive Battery, която приоритизира приложенията и услугите, които използвате най-често, и запазва повече енергия за тях. Машинното обучение е в основата и на новата функция Adaptive Brightness, която се учи от предпочитанията ви за яркостта на дисплея според околните условия и дейността ви. На другите места в платформата телефонът ще опита да ни помогне в ежедневието чрез интелигентни предложения на базата на любимите ни неща и контекста, като ще се опита да предвиди какво искаме да правим след това.

Така например при включване на слушалки App Actions ще предскаже следващото ни действие и ще покаже бутон за продължаване слушането на любима плейлиста в Spotify. Тези действия се показват в лаунчера, функцията за интелигентно селектиране на текст, Play Store, Google Search и Assistant. Google е добавила и начин за показване на части от приложенията в други части от платформата. Това става чрез Slices - така например при търсене на Lyft в Google Search ще се покаже интерактивна част с цена и време за придвижване до работното място с опция за бързо поръчване на превоз през Lyft.

Възможностите за машинно обучение ще са налични и за външните приложения чрез новия набор от междуплатформени API-та ML Kit. Те осигуряват на разработчиците опции като разпознаване на текст и лица, категоризиране на изображения и други. Както вече стана ясно в Android P идва и нов начин за системна навигация, който разчита на жестове и е особено удобен за новото поколение издължени смартфони. С плъзване на пръст нагоре може да се отвори секцията (Overview) със скоро използвани приложения, а второ плъзване отваря списъка с всички инсталирани в телефона приложения.

Ако плъзнете пръст хоризонтално върху виртуалния основен бутон, ще можете бързо да превключите между приложенията. В Overview може да се ползва и функцията Smart Text Selection, която показва различни действия при селектриране на съдържание. Android P включва още променени бързи настройки, нов начин за заснемане и редактиране на екранни снимки, опростена схема за контрол на звука, по-лесен начин за работа с нотификации и други. Google е помислила и за нашата връзка с технологиите и е добавила в новата версия функции, които ще й осигурят повече детайли за това как използваме телефоните си.

В Dashboard се показва колко време прекарваме с устройството, колко пъти го отключваме, колко нотификации сме получили и т.н. App Timer позволява да се зададе времеви лимит за ползване на определени приложения, а новият Do Not Disturb режим спира не само нотификациите, но и визуалните прекъсвания. Той може да се активира и чрез обръщане на телефона с лице надолу. И за финал в зададеното време за лягане опцията Wind Down активира нощен режим, включва Do Not Disturb и прави дисплея чернобял.