Американският технологичен гигант Apple ще премести между 15% и 30% от производството на смартфоните си извън Китай, съобщава Nikkei. Компанията смята да сглобява продукцията си в други страни, след като се консултира с доставчиците си Foxconn, Pegatron и Wistron, предава факти.бг.

Причината за решението на Apple е продължаващата търговска война между САЩ и Китай, жертва на която вече падна Huawei. Американското правителство ограничи дейността на производителя в Щатите и забрани на местни компании да си сътрудничат с него.

По информация на Huawei производството на iPhone ще бъде изнесено във Виетнам или Индия, където Apple вече сглобява смартфоните си от по-нисък ценови клас. По предварителна оценка преместването ще отнеме поне 18 месеца, а първите резултати от него ще се появят след 2-3 години.

Представител на един от доставчиците на Apple коментира пред Nikkei, че напускането на Китай, който е изградил сериозна инфраструктура около заводите на компанията, ще бъде "сложен и болезнен" процес. По неофициални оценки американската компания има около 10 0000 служители в страната, но косвено осигурява хляба на поне 5 млн. китайци.