Наскоро се появиха резултати от проучване, които показаха, че Huawei е задминала Apple по доставки на смартфони в страните от Централна и Източна Европа, но нови данни на Counterpoint Research разкриват, че това вече е факт в глобален мащаб. Компанията посочва, че през юни и юли китайският производител е успял да задмине Apple при доставките на смартфони и не изключено да успее да направи това и през август, предава Mobile Bulgaria.

Разбира се, ситуацията ще се промени с пускането на новите модели iPhone по-късно през годината, но това не омаловажава постижението на Huawei. През последните години компанията инвестира значителни суми в изследователска дейност, маркетинг и глобална експанзия и резултатите не закъсняха. И всичко това е постигнато с минимално присъствие в Индия, Северна Америка и Югоизточна Азия, което според Counterpoint Research ограничава потенциала на Huawei да заеме твърдо второто място.

Компанията изтъква, че Huawei е прекалено зависима от родината си и пазарите в Европа, Южна Америка и Близкия изток.

Докладът осигурява детайли и за най-продаваните смартфони в света през юли. На върха все още стоят iPhone 7 и 7 Plus, а след тях се нареждат OPPO R11, OPPO A57, Samsung Galaxy S8, Xiaomi Redmi Note 4X, Samsung Galaxy S8+, iPhone 6, Samsung Galaxy J7 Prime и Samsung Galaxy A5 (2017).