Apple е в процес на преговори за покупка на немското подразделение за модеми на Intel, сочи информация на The Information. Целта на компанията е да ускори процеса по разработка на собствени чипове, което ще ѝ даде възможност да се освободи от зависимостта си от Qualcomm. След като през април Intel обяви намерението си да спре разработката на 5G модеми, компанията е решила да продаде този сегмент от бизнеса си на части.

За интереса на Apple в тази насока съобщи още тогава The Wall Street Journal, а изглежда преговорите продължават. При евентуална сделка компанията ще получи не само разработените досега продукти, но и достъп до патентните на Intel, сочат запознати източници. По тази схема миналата година Apple придоби компанията Dialog Semiconductor, която проектира чипове, управляващи захранването в устройствата. Стойността на сделката тогава достигна 600 милиона долара, а заедно с някои патенти към компанията преминаха и 300 служители на Dialog.

Очаква се при благоприятно развитие на преговорите и достигане на споразумение към Apple да преминат стотици инженери в областта на модемите. Информацията на The Information сочи още, че Apple е споделила пред новоназначени служители в Сан Диего, че не очаква да пусне устройства със собствен модем преди 2025.