От известно време Apple изнася част от производствените си мощности от Китай, като по този начин компанията планира да намали зависимостта си от една единствена страна в това отношение. Сега от информация на индийския The Economic Times научаваме, че високопоставени служители на Apple са се срещали с представители на правителството в страната за възможно пренасяне на част от производството в нея, предава Mobile Bulgaria.

В конкретния случай става дума за продукцията на iPhone, като приходите от производството на смартфоните могат да достигнат до 40 милиарда долара през идните пет години. Изглежда производството ще се поеме от местните подразделения на Wistron и Foxconn.

Очаква се прехвърлените мощности да са предназначени основно за износ, като е възможно до 20% от производството на смартфони да бъде изнесено в Индия. Междувременно властите в страната очакват стойността на износа на мобилни телефони да надмине 100 милиарда долара до 2025. През периода 2019 - 2020 те са били на стойност около 3 милиарда долара.

Apple вече произвежда някои бройки iPhone XR в Индия през Foxconn. Тази година страната се опитва да привлече повече производители на електроника чрез насърчителна програма, която е в действие от 1 април. Apple обаче има някои задръжки към нея, които правителството изглежда възнамерява да адресира.