Шефът на Apple Тим Кук заяви, че търговската война между САЩ и Китай няма да засегне компанията му, предадоха ТАСС и Ройтерс.

"В момента Apple изобщо не е цел на китайците и аз не предвиждам това да се случи, ако трябва да бъда честен", каза Кук в интервю снощи пред Си Би Ес.

Той заяви също така,че не очаква увеличение на цената на продуктите на Епъл, в частност смартфоните iPhone, заради въвеждането на новите търговски мита, отбелязва ТАСС.

"Знам, че хората си мислят, че iPhone се прави в Китай. Всъщност iPhone се сглобява в Китай, а се произвежда в целия свят. Така че митата върху iPhone ще засегнат всички тези страни, но най-много САЩ", заяви Кук. Шефът на Apple подчерта, че "не предвижда какво ще се случи".

Президентът на САЩ многократно изрази недоволство заради огромния дефицит в търговията с Китай. От 10 май американските мита върху вноса на китайски стоки на стойност 200 милиарда долара се увеличиха от 10 до 25 процента.

Тръмп разпореди също така да започне процес на увеличаването на митата върху китайски стоки за още 300 милиарда долара. Американската страна обясни действията си с това, че Пекин не изпълнява договореностите, постигнати по-рано по време на двустранните търговски консултации. В отговор китайските власти обявиха на 13 май, че от 1 юни 2019 година въвеждат ответни мерки за над 5000 американски стоки на обща стойност 60 милиарда долара.

На 15 май Тръмп подписа указ, забраняващ на американски компании да имат бизнес отношения с най-голямата технологична компания на Китай - Huawei. Целта на американският президент бе да удари втората по-големина икономика, която скоро може да изпревари САЩ. От Huawei обаче призоваха китайските власти да не удрят по американските компании. Анализаторите считат, че ответната реакция на Китай ще е асиметрична и свързана с износа на редки метали.