Apple претърпя поражение в спор с голям разработчик на игри за бизнес правилата на магазина за приложения App Store, предаде ДПА.

Според решение на федерален съд в Оукланд, Калифорния, американският производител на iPhone трябва да се съобрази с разработчиците, когато става въпрос за плащания за приложения и услуги.

По делото, изправило Apple срещу компанията за видео игри Epic Games, съдията постанови, че американският технологичен гигант не може да забрани на разработчиците да включват в своите приложения бутони или връзки, които насочват клиентите към други опции за плащане извън собствената система на Apple в приложението.

В решението се посочва още, че Apple не може да забрани на разработчиците да общуват с клиентите, използвайки информация за контакт, получена при регистрацията им в приложението.

Съдията излезе с предварително решение по искане на Apple, но нареди на производителя на игри да плати на Apple 4 милиона долара обезщетение.

Съдът не се съгласи с мнението на Apple, че Apple е монополист на подпазара на трансакции за мобилни игри, но констатира, че поведението на Apple при прилагането на определени ограничения е антиконкурентно.

В основата на спора са комисионите, които Apple начислява в App Store - 15 процента от продажбите за по-малките разработчици и 30 процента за по-големите.

Авторът на играта Fortnite, както и други малки и големи разработчици, обвиняват Apple в злоупотреба с господстващо положение, тъй като според тях взима прекалено високи комисиони от плащанията на потребителите, като им налага App Store.

Епик искаше освен това да разбие монопола върху инсталирането на приложения - Apple позволява на iPhone и iPad да се инсталират приложения само през App Store. Тук съдията не разпореди промени.