Информация на Bloomberg разкрива, че Apple има секретен екип, който работи по сателитна технология за употреба в iPhone. Той може да позволи на устройствата да получат достъп до интернет, без да разчитат на мрежите на мобилните оператори, предава Mobile Bulgaria.

Засега по проекта работят около десетина инженери от космическата и сателитната индустрия, някои от тях преди това са били в Google, плюс експерти по дизайна на антени. Целта е до 5 години резултатите от работата вече да бъдат въведени в употреба, разкриват източниците на Bloomberg.

И все пак този проект все още се намира в много ранен етап на разработка и не е изключено да бъде изоставен от компанията. Въпреки това Тим Кук е проявил интерес към идеята и дори е посочил, че тя е един от приоритетите на Apple.

Засега не е ясно дали американците планират да въведат в употреба собствено съзвездие от сателити, което е скъпо начинание, или ще ползват съществуващо наземно оборудване, което ще им позволи да разпространяват данни към смартфоните си през сателит.