Американският производител на смартфони Apple се очаква скоро да обяви нова бюджетна версия на своя модел iPhone SE с 5G възможности. Това ще се случи на годишното пролетно събитие за представяне на нови продукти на компанията, твърдят анализатори, цитирани от Ройтерс. В момента цената на iPhone SE е 399 долара.

Анализаторът на CFRA Research Анджело Зино каза, че Apple може да привлече по-чувствителните към цената потребители, ако остави същата цена и за новата си версия.

"Това потенциално би могло да доведе до повишение на нашата прогнозна оценка за iPhone за 2022 г., ако запазят тази цена непроменена", каза Зино.

iPhone SE наистина обслужва добре много от купувачите, които пазаруват за първи път от екосистемата на компанията. Те може и да са по-млади хора, на които родителите купуват това устройство, добави той.

Новият телефон ще бъде първата актуализация на модела iPhone SE от две години и се очаква да дойде с подобрена камера и по-бърз процесор.

САЩ, Япония и Западна Европа са водещите пазари за продажби на модела през последните години, каза анализаторът Райън Райт от IDC. По думите му тези региони вероятно ще останат водещите пазари и след очакваното пускане на третото поколение. Няма да видим големи географски промени, каза Райт, добавяйки, че очаква новият iPhone SE да представлява 10 процента от продажбите компанията в световен мащаб.

5 Джи технологиите си остават във фокуса на Apple за нейните основни продукти. Анализатори обаче наблягат на ограниченията на 5G технологията в световен мащаб.

"В момента в повечето страни по света тази технология просто не е достатъчно добра, за да създаде уникално и различно изживяване... Фактът, че iPhone SE идва с 5G, е по-скоро начин да се даде възможност на потребителите да използват новата технология, когато тя се развие през следващите една-две години", каза Рюнар Бьорховде от компанията за анализи на технологичния пазар Canalys.

Обикновено Apple е домакин на три събития годишно за пускане на нови продукти, първото от които е през пролетта. Така компанията обявява пускането на най-новата си гама iPhone точно преди празничния сезон за пазаруване. Очаква се технологичният гигант да пусне и нова версия на iPad Air, както и на по-високият клас Mac Mini.

В отговор на руската инвазия в Украйна американският производител заяви на 1 март, че е замразил всички продажби на продуктите си в Русия, ограничил е Apple Pay - услуга за мобилно плащане и цифров портфейл, както и други услуги в страната.