Източници на Bloomberg разкриват интересни детайли около бъдещите планове на Apple. Започваме с това, че догодина компанията се кани да снабди iPhone с нова 3D основна камера, която използва лазер, за да сканира околността на разстояние до 5 метра и създаде триизмерна картина. Това подсказва, че става дума за т.нар. ToF сензор, който вече се прилага в модела Honor View20, а през тази година очакваме да се появи и в други устройства, предава Mobile Bulgaria.

Добавянето на 3D камера ще разшири значително възможностите за добавена реалност на iPhone, защото ще позволи по-прецизното отчитане на дълбочината на сцената и поставянето в нея на виртуални обекти. Сензорът ще позволи на телефона и да прави по-добри снимки. Bloomberg посочва, че Apple преговаря със Sony за тестове на компонентите за новата система и допълва, че 3D камерата е била планирана за миналогодишните модели iPhone, но включването й е било отложено.

Bloomberg разкрива, че за тази година Apple готви наследници на iPhone XS и iPhone XS Max, а освен това ще обнови и iPhone XR. Най-големият телефон ще има тройна основна камера, но и останалите две устройства вероятно ще са с подобрени фотографски възможности. Третата камера в iPhone XS Max ще има по-широк зрителен ъгъл и ще осигури допълнителни пиксели за софтуерна обработка на заснетото - например за корекция на снимка или видео и включване в тях на обект, който случайно е бил изключено от първоначалния кадър.

Планирана е и обновена версия на функцията Live Photos, която ще удвои записваното видео до 6 секунди. Междувременно 3D камерата може да се появи първо в обновеното издание на iPad Pro, което е планирано за пролетта на следващата година. Що се отнася до iPhone Bloomberg пише, че Apple експериментира с USB-C порт на мястото на Lightning, което подсказва, че компанията е готова да изостави въведения през 2012 интерфейс.

Сред другите промени в тазгодишните смартфони очакваме по-бърз процесор и подобрена система Face ID. Не се очаква обаче нов дизайн, защото такъв ще бъде въведен чак догодина. Тогава ще видим и други големи новости, включително добавянето на 5G възможности. Иначе тази пролет се очаква обновена версия на най-евтиния iPad, която ще предложи по-бърз процесор. Подготвя се и по-евтина версия на iPad mini, който не е обновяван от 2015. В софтуерно отношение iOS 13 ще осигури нова тъмна тема и подобрения в автомобилната система CarPlay.