Apple разработва глобален онлайн портал, предназначен за полицейски разследвания, съобщи Ройтерс. Чрез уеб сайта органите на реда ще могат официално да изискват данни за потребителите.

Очаква се порталът да заработи до края на годината. Решението за неговото създаване е взето въз основа на анализ на данните за полицейските заявки през миналата година, предаде technews.bg.

Според официални данни, през 2017 г. Apple е получили повече от 14 хиляди искания от американската полиция, 231 от които са били свързани с "извънредни ситуации". Apple обаче не разкрива съдържанието на писмата.

Досега целият процес на комуникация с полицията е осъществяван по електронна поща, която не е достатъчно удобна и бърза и освен това по-трудно се структурира за такъв формат на обмен на данни.

Но в края на тази година полицията ще има достъп до специален онлайн инструмент, който ще ускори и опрости процеса. Apple вече е обучила около 1000 служители на правоохранителните органи да работят с портала.

Със специализирания сайт ще работят служители на Apple, които при необходимост - в случай на извънредна ситуация - ще предоставят незабавно данни на полицията. Компанията подготвя и онлайн курс за обучение на полицаи.