Още през следващата година Foxconn, най-големият производствен партньор на Apple, ще започне да сглобява топ модели iPhone в Индия чрез своето подразделение там, съобщи Ройтерс. Този ход на Купертино очевидно цели да намали влиянието върху компанията на търговската война между САЩ и Китай, предава technews.bg.

Foxconn вече сглобява в Индия смартфони на Xiaomi. За да поеме и поръчките на Apple, тайванският производител планира разширяване на производствените си мощности в страната, влагайки 356 милиона долара.

Досега в Индия се сглобяваха само по-евтините модели iPhone SE и 6S, в завода на друга тайванска компания - Wistron. Според индийското министерство на промишлеността, Foxconn ще отвори нови 25 хиляди работни места в страната.

Apple продава в Индия предимно по-достъпни модели, а над половината от продажбите на компанията там са на устройства, по-стари от iPhone 8. Сега Foxconn може да започне да произвежда в Индия дори юбилейния iPhone X, представен в края на миналата година. Производството на този модел беше редуцирано след излизане на новите iPhone XS и XR.

Повече подробности за сделката на Apple и Foxconn засега не са известни и условията на споразумението могат да се променят. Не е ясно, например, дали Foxconn ще пренесе в Индия дейности от заводите си в Китай и други държави и дали ще използва компоненти местно производство.