Apple ще изисква от разработчиците да предлагат лесен начин а изтриване на потребителските профили в тях. Новото правило ще влезе в сила на 31 януари 2022 година, предава TheVerge.

По думите на компанията, разработчиците трябва да "позволяват на потребителите да инициират изтриването на акаунта си от приложението".

Към днешна дата всеки лесно може да изтрие дадено приложение на телефона си, но това не изтрива профила му. На пръв поглед това улеснява потребителя, ако в бъдеще реши да инсталира наново приложението си.

Някои хора обаче предпочитат да премахнат и профилите си, защото в противен случай информацията от тях би продължила да се ползва от разработчиците. Изтриването на акаунт обаче става доста трудно. Apple иска да улесни процеса.

Apple също потвърди въвеждането на своя нов инструмент за докладване на приложения. Бутонът "Докладвай за проблем" е достъпен за iOS 15, iPadOS 15 и за macOS Monterey. Бутонът позволява на потребителите да съобщават за измами или обидно, насилствено и незаконно съдържание - дори за приложения, които не са закупили.