Apple планира да започне сглобяването на нов, по-евтин модел смартфони iPhone през февруари, съобщава Блумбърг, като се позовава на източници. Компанията се стреми да разшири присъствието си на пазара преди да пусне моделите си, работещи с 5G технологията по-късно през годината.

По данни на агенцията калифорнийската компания планира да представи официално новия телефон още в началото март.

Работата по сглобяването ще бъде поделена между Hon Hai Precision Industry, Pegatron и Wistron.

Това ще бъде първият по-евтин модел iPhone след пускането на iPhone SE. Ще изглежда като iPhone 8 от 2017 година с 4,7-инчов екран.

iPhone 8 все още е на пазара и в момента се продава за 449 долара. Епъл продаваше iPhone SE за 399 долара, когато го пусна през 2016 година.

Очаква се новият телефон да има система за разпознаване с пръстов отпечатък TouchID, вградена в бутона Home. Няма да има система за лицево биометрично разпознаване, но ще има същия процесор като водещия модел на компанията iPhone 11.

По-достъпните модели iPhone се оказаха популярни сред потребителите, включително най-новия iPhone 11, чиято начална цена е с 50 долара по-ниска, отколкото типичните за Apple цени.

Apple планира да представи по-късно през годината няколко нови, скъпи iPhone модели, които ще работят с 5G технология, ще имат по-бързи процесори и нова 3D камера.

По-евтините предложения може да помогнат на Apple да се конкурира по-добре на бързорастящи нововъзникващи пазари като Индия. Смартфоните iPhone все още се продават трудно в тази страна, която е залята от по-евтините конкуренти с операционна система Android, продавани за под 200 долара.