Австралия обяви днес, че създава, по подобие на космическите сили на САЩ, космическо военно командване, което ще охранява определена зона в космоса, предаде Франс прес.

Космическото "пространство е все по-гъстонаселено и вече оспорвано, по-специално защото границите между конкуренция и конфликт стават все по-размити", заяви австралийският министър на отбраната Питър Дътън.

В реч пред военновъздушните сили на Австралия той посочи, че космосът "през това столетие ще добие по-голямо военно значение".

Новият "въоръжен юмрук" на Австралия, наречен Космическо командване, в началото ще бъде скромна агенци, подчерта Дътън. Той не уточни какви средства се отпускат за нея и какъв ще бъде личният й състав.

Космическото командване на Австралия ще има за цел да възпира военните амбиции на Китай и на Русия в космоса, а също и тези на всички "страни, за които космосът е територия за завладяване, а не територия за споделяне", обобщи Дътън.

Агенцията ще бъде ръководена от Кат Робъртс - висш офицер от военновъздушните сили и "фен на научната фантастика" - а екипът ще включва австралийски военни от сухопътните войски, авиацията и военноморските сили, както и партньори от частния сектор.

В Австралия наближават парламентарни избори и консервативното правителство превръща отбраната в свой приоритет; в началото на месеца кабинетът се ангажира да увеличи до 2040 г. състава на въоръжените сили до 80 000 души.