Китайският телекомуникационен гигант "Хуауей" не получи разрешение да изгради 5 Джи-мрежата (5 G) на Австралия от съображения за сигурност, предаде Асошиейтед прес.

Днес правителството в Канбера обяви, че участието в проекта на компания, която "вероятно получава указания от чужда държава извън обсега на правосъдието", представлява прекалено голям риск.

Няколко правителства започнаха да наблюдават под лупа дейността на "Хуауей" заради връзките й с китайското правителство. Частната китайска компания е основана от бивш майор от Народноосвободителната армия през 1987 г. През 2012 г. тя претърпя неуспех на американския пазар след доклад на Конгреса, в който се посочваше, че представлява риск за сигурността, и бе отправено предупреждение към телекомуникационните оператори да не купуват оборудването й.

"Хуауей" заяви, че никога не би предала данни за австралийски клиенти на китайските разузнавателни служби. В съобщението на правителството в Канбера обаче беше казано, че не съществуват достатъчно контролни механизми за ефективно овладяване на този риск.

Изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи на Австралия Скот Морисън заяви, че правителството е ангажирано със защитата на 5 Джи-мрежите.

Решението засяга и корпорацията Зет Ти И, китайски производител на мобилни устройства.

През 2011 г. компанията от китайския град Шънчжън "Хуауей", най-големият доставчик на телекомуникационна техника в света, получи забрана да участва в търговете за поръчки за изграждане на широколентова мрежа на Австралия.

Телекомуникационните мрежи от пето поколение (5 Джи) ще заработят в Австралия догодина.

"Хуауей" изрази в Туитър силно разочарование от решението. През юни президентът на австралийския филиал на компанията Джон Лорд заяви, че отхвърлянето на един от водещите доставчици на 5 Джи-технологии може да се отрази на икономическия растеж на Австралия и на нейната производителност за десетилетия напред.

Комисията по разузнаването на Камарата на представителите на САЩ беше констатирала, че "Хуауей" и Зет Ти И, част от която е държавна собственост, са свързани с китайското правителство и че тези компании не са предоставили очакваните подробни отговори за отношенията и дейността си на американска територия.

"Хуауей" отрече да е получавала финансиране, за да извършва научна и изследователска дейност в полза на китайската армия. Комисията обаче заяви, че се е сдобила с вътрешни документи на "Хуауей", според които компанията предоставяла специални мрежови услуги на юридическо лице, за което се твърди, че e елитно подразделение за кибервойна на Народноосвободителната армия.

По онова време Лорд призова Австралия да не се оставя да й влияе американският доклад и заяви, че в него става дума повече за протекционизъм, отколкото за сигурност.