Често се случва да трябва да ни се налага да ползваме своя смартфон, но батерията му да е на привършване. Ако искате да изстискате още няколко минути или дори час от вашето устройство, то може да предприемете някои мерки.

На първо място - намалете яркостта на дисплея. По-яркият дисплей хаби повече ток при повечето модели. Ако вашият телефон има AMOLED екран, то си сложете за тапет черно-бяло изображение - това също намаля консумацията на енергия. Освен това изключете автоматичното завъртане на дисплея - то също консумира доста ток.

Втората стъпка, която трябва да предприемете е да влезете в менюто с настройките (Settings), а от там да влезете в разделът Батерия (Battery). Там може да спрете всички алчни за ток приложения или автоматично да активирате свръх спестяващ режим.

Третият ви ход е да спрете всички приложения, които не ползвате. От менюто с батерията може да спрете и апликациите, работещи на заден фон. Освен това е добре да прекъснете всякакви връзки с интернет (Wi-Fi или 4G), както и да спрете Bluetooth. Ако сте отчаяни - може дори да прекъснете и GSM връзката, като активирате самолетния режим.

Ако и това не ви се струва достатъчно, то може да си инсталирате приложението Greenify. За разлика от останалите апликации, то наистина работи, като основната му задача е да "хибернитира" приложенията работещи на заден фон. Освен, че щади батерията, това оптимизира и използването на RAM паметта и процесора.

От значение за работата на батерията е и околната температура - смартфоните са най-оптимизирани към стайна температура, а при прекомерна горещина или студ харчат повече ток.

Ако искате да сте винаги подготвени обаче е най-добре да си закупите тъй наречения Power Bank или казано с други думи - външна батерия. Тяхната цена започва от около 8 лева, което е доста поносимо. Ако искате да сте напълно подготвени обаче и парите не са проблем за вас си вземете соларно зарядно. Цените на тези устройства започват от около 200 лева. Соларните зарядни разполагат с фотоволтаични панели, които пълнят техния Power Bank - така събраната от слънцето енергия може да се използва за зареждане през нощта.