Все повече китайски компании подкрепят Huawei за сметка на Apple след неотдавнашния арест на нейния главен финансов директор в Канада, съобщи Nikkei. Местните компании предлагат субсидии на служители, които купуват смартфони на Huawei, най-големия производител на телекомуникационно оборудване в света, предава technews.bg.

Много китайски фирми са заявили на служителите, че ще получат субсидии, ако купуват смартфони Huawei, за да помогнат на компанията. Повечето от тях субсидират от 10% до 20% от покупната цена, а някои дори покриват пълната сума. Над 20 китайски компании обявиха в социалните медии, че ще увеличат покупките на други продукти на Huawei, като например системи за управление на бизнеса.

Подкрепата е широка - от доставчици на информационни технологии до хранителни компании. Представител на регионално правителство казва, че няколкостотин фирми разгръщат такива програми в национален мащаб.

Производителят на електроника "Shanghai Youluoke Electronic and Technology" изцяло субсидира до два смартфона на Huawei на служител, а производителят на дисплейно оборудване Shenzhen Yidaheng Technology ще покрие 18% от цената за Huawei или ZTE.

Fuchun Technology, компания за комуникационни услуги, котирана на фондовата борса в Шънджън, обяви в социалните медии, че ще даде на всеки от своите 200 служители, които купят смартфони на Huawei преди края на 2018 г., между 100 и 500 юана (от $14,5 до $72,5).

Пивоварна компания от провинция Хенан дава на служители и клиенти, които представят разписка за покупка на устройство Huawei, безплатно алкохол на стойност 30% от стойността на апарата.

Финансовият директор на Huawei Менг Уанджоу бе арестувана на 1 декември във Ванкувър от канадските власти по искане на САЩ. Дъщерята на основателя на Huawei Рен Женгфей е заподозряна в подвеждане на финансовите институции за сделки в Иран, които нарушават санкциите на САЩ.

Китайското външно министерство и Huawei определиха ареста като неправомерен и продължават да протестират срещу Вашингтон и Отава. Управляващите в Китай насърчиха корпоративната подкрепа за Huawei. Така например, комунистическата младежка лига публикува статии в социалните медии, призовавайки компаниите да субсидират продуктите на Huawei.

Други компании бойкотират Apple, която се бори с Huawei за второ място сред световните доставчици на смартфони. Производител на машини в Шънджън, където се намира Huawei, заплаши да конфискува устройствата на Apple от свои служители и дори да уволни онези, които не отговарят на изискванията.

Menpad, базирана в Шънджън технологична компания, заяви, че ще накаже служителите, които купуват продукти на Apple. Накрая, Shenzhen Yidaheng обяви, че ще глоби служителите, които са закупили iPhone, със същата сума, а други компании заплашиха да отнемат бонуси.

Китайски съд също забрани продажбата на някои модели iPhone в страната на 10 декември след иск, предявен от Qualcomm. Китайските потребители често бойкотират компании от държави, чиито отношения с Пекин се влошават. Южнокорейски фирми като Hyundai Motor и Lotte се сблъскаха миналата година с бойкоти в резултат на разгръщането на системата за противоракетна отбрана на САЩ.

Според китайски медии, една бизнес асоциация, базирана в Шанхай, се заканва да експулсира всеки, който купува продукти на Apple. Това предизвиква дебат в социалните медии дали подобен национализъм не е отишъл твърде далеч.