Десет американски щата начело с Тексас внесоха съдебен иск срещу компанията Google за нарушаване на антимонополното законодателство, предадоха световните агенции.

Едно от обвиненията срещу Google е, че е влязла в договорки с Facebook, които възпрепятстват честната конкуренция.

"Монополизирането от Google на сферата на рекламата в интернет, включително антиконкурентните споразумения с Facebook, въвеждат в заблуждение на потребителите и клиентите, а също така пречат на конкуренцията", подчерта главният прокурор на Тексас Кен Пакстън.

В съдебния иск се твърди, че след като Facebook станала през 2017 г. сериозен съперник на Google на рекламния пазар в интернет, двете компании се договорили да избягват конкуренцията в редица области. Целта била Google да запази лидерската си позиция на този пазар срещу гаранции, че Facebook ще получи достъп до някои негови сегменти. Двете компании са обвинени включително, че координират своите действия, за да си разпределят поръчки за реклама.

Според жалбата Google и Facebook се опитвали да манипулират и цените на рекламите в интернет.

На 20 октомври министерството на правосъдието на САЩ, което изпълнява ролята и на главна прокуратура, внесе съдебен иск срещу Google за "нанасяне на сериозни вреди на конкуренцията" в интернет.