Корейският производител Samsung - най-големия доставчик на смартфони в света - подготвя за изложението CES 2019 през януари в Лас Вегас OLED екран за смартфони, способен да издава звук, съобщава ETNews.com.

По-рано тази година Samsung показа прототип на подобен екран на изложението SID 2018. Дисплеят издава звук посредством вибрации и костна проводимост. Сега технологията е усъвършенствана и разработчиците на компанията имат готовност да я покажат пред широката аудитория на CES 2019 в началото на януари, предава technews.bg.

Търговското наименование на технологията е Sound on Display (SoD). Идеята за нейната реализация е проста - екранът ще играе ролята на високоговорител, като така ще се освободи място на предния панел от премахването на класическия високоговорител. По същия начин разработчиците на смартфони интегрират скенера на пръстов отпечатък в дисплея, вместо като отделен елемент под него.

На SID 2018 Samsung показа напълно съвременен дисплей с диагонал 6,22 инча и резолюция 2960×1440 пиксела. Очаква се на CES 2019 компанията да демонстрира актуални SoD OLED екрани в съотношение 19,5:9, готови за вграждане в серийни модели смартфони.

Малко вероятно е SoD да се появи в смартфоните Galaxy S10, които са твърде скъпи за експерименти. По-скоро Samsung ще използва новия тип дисплей в линията Galaxy A. По-рано от компанията заявиха, че именно смартфоните Galaxy A ще предложат иновативни технологии.