Преди няколко години Samsung представи своя флагмански смартфон Galaxy S20 Ultra, една от функциите на който беше широко рекламираната Space Zoom, която ви позволява да използвате 100-кратно увеличение, за да правите висококачествени снимки на Луната. Сега стана ясно, че снимките, направени с този инструмент, не са съвсем реални, тъй като алгоритмите на камерата с изкуствен интелект ретушират детайлите на Луната, за да подобрят качеството на снимката.

До този извод е стигнал автор в Reddit, който експериментално е доказал своята хипотеза. Той първо изтеглил от интернет снимка на Луната с висока резолюция, променил размера ѝ до 170 × 170 пиксела и приложил Гаусово размазване. В резултат на това всички резки и фини детайли изчезнали от изображението. След това ентусиастът разширил размазаното изображение до целия екран на монитора си, изключил светлината в стаята и снимал монитора. При сравняване на оригиналното изображение и снимката от смартфона става ясно, че смартфонът използва алгоритми с изкуствен интелект, за да прецизира кратерите и други елементи, за да подобри качеството на снимката.

"Надявам се, че разбирате, че на горното изображение Samsung използва модел с изкуствен интелект, за да прецизира кратерите и други детайли на местата, които са били размазани" - информира в публикацията си потребителят на Reddit. Той също така припомни, че има разлика в начина на работа на алгоритмите на камерите. Едно е, когато даден алгоритъм, например, комбинира няколко кадъра, за да възстанови детайли, които иначе биха били изгубени. Съвсем друго е, когато модел на изкуствен интелект, обучен на множество снимки на Луната, визуализира кратерите и други детайли на снимката.

В коментарите други потребители припомниха, че въпросите за начина, по който флагманите на Samsung правят снимки на Луната, са възникнали преди две години и Inverse е провело цяло разследване. Преди това подобно разследване беше фокусирано върху камерите в смартфоните на Huawei. В епохата на изчислителната фотография обаче едва ли може да се надяваме на пълна "честност" на снимките.