Европейският съд за правата на човека отхвърли днес съдебен иск на Уикимедия - собственик на онлайн енциклопедията Уикипедия, която подаде жалба срещу Анкара заради блокирането на Уикипедия в продължение на близо три години, съобщава АФП, цитирана от БТА.

Агенцията припомня, че достъпът до онлайн енциклопедията бе възстановен в началото на 2020 г. след решение на турското правосъдие.

Турските власти бяха издали нареждане за блокиране на достъпа до Уикипедия през април 2017 г. заради две статии, съдържащи твърдения за връзки на Турция с екстремистки групировки.

Властите бяха блокирали достъпа до сайта в Турция с мотива, че страниците не са били "премахнати в искания срок и че технически не е било възможно да бъдат блокирани само те", припомня ЕСПЧ в съобщение.

Фондацията Уикимедия, която сезира ЕСПЧ през май 2019 г., безуспешно е оспорила блокирането на достъпа до Уикипедия пред турското правосъдие преди да отнесе случая до турския Конституционен съд.

В края на декември 2019 г. Конституционният съд е постановил, че има нарушение на свободата на словото и е върнал случая за преразглеждане от турски съд, които е наредил на 15 януари 2020 г. да бъде възстановен достъпът до Уикипедия.

Турският Конституционен съд "е признал по същество нарушение на член 10" от Европейската конвенция за правата на човека (за правото на свобода на словото) "и е възстановил адекватно и достатъчно щетите, понесени от ищеца във връзка с това", посочва ЕСПЧ, като отхвърля жалбата на Уикимедия.