Компанията на Анди Рубин Essential спря разработката на наследник на своя първи смартфон PH-1, но това не означава, че е спряла работа в тази област.

Наскоро се появиха подсказки, че компанията подготвя ново мобилно устройство. Вече имаме конкретно потвърждение за това от Рубин, който разкри в Twitter снимки и видео на компактен смартфон с необичайно издължено съотношение на дисплея и променящо се оцветяване на задния панел. Кадрите показват и нов интерфейс с подобни на карти уиджети и приложения с големи бутони.

Вижте как изглежда телефонът >> >> >>

Забелязваме дисплей със симетрични рамки върху почти цялата предна повърхност и отвор за предната камера, а от дясната страна се виждат три бутона. Отзад има изпъкнала зона с камера, а под нея има вдлъбнатина - вероятно за сензор за отпечатъци. Прави впечатление и оцветяването, което се променя според ъгъла на гледане. Операционната система е Android, което се подсказва от навигационните бутони, но те са поставени в горната част на екрана.

Според информация на Essential устройството се нарича Project Gem и в момента се намира в ранен етап на тестове. Компанията обещава скоро да сподели допълнителна информация. Разкритото наскоро от XDA Developers подсказа, че устройството ще може да активира гласов асистент при докосване на сензора за отпечатъци. От сайта са открили и споменаване на чипсета Snapdragon 730, който е от среден клас. Essential е запазила търговска марка и за думата Gem, което може да се окаже и финалното име на устройството.