Фейсбук ще прехвърли британските си потребители на споразумения за ползване на социалната мрежа (user agreements) с корпоративната си централа в Калифорния. По този начин те вече няма да имат никакви взаимоотношения с ирландското подразделение на компанията, както е сега, и ще попаднат извън обхвата на европейските правила за личните данни, предаде Ройтерс.

Промяната влиза в сила от догодина и следва примера, зададен от "Гугъл" през февруари, допълва БТА.

Тези две компании имат свои централи в Дъблин и поради това излизането на Великобритания ще внесе промени в правните отношения между нея и Ирландия, която остава в съюза.

Добре осведомени източници съобщиха пред Ройтерс за решението още преди това. Сега Фейсбук го потвърждава официално.

"Подобно на други компании Фейсбук се наложи да направи някои промени в отговор на Брекзит и ще прехвърли правните си задължения към британските потребители от Фейсбук - Ирландия към корпорацията Фейсбук. В механизмите за контрол на личните данни и в предлаганите на хората във Великобритания от Фейсбук услуги няма да настъпят никакви промени от това", заяви британското подразделение на компанията.

Британските потребители на Фейсбук ще останат в обхвата на законодателството на Обединеното кралство за защита на личните данни, което засега следва Общия регламент за защита на данните на Евросъюза.

Фейсбук прави промяната донякъде и защото режимът за защита на личните данни на ЕС е един от най-строгите в света, споделиха добре осведомени източници. Европейските правила предоставят на потребителите високо равнище на контрол върху данните им.

Британските регулаторни органи заявиха, че са във връзка с Фейсбук и другите компании по въпросите, свързани с наближаващия Брекзит.

Говорител на Туитър заяви, че британските потребители на компанията ще продължат да бъдат обслужвани от централата й в Дъблин.

Фейсбук ще уведоми потребителите си за промяната през следващите шест месеца.