Социалната мрежа Фейсбук за първи път постави коригираща забележка върху авторски пост на свой абонат по искане на правителството на Сингапур, като в същото време призова за премерен подход към приложението на нов закон, приет в островната държава, срещу "фалшивите новини", с цел да се защити свободата на словото, предаде Ройтерс.

"В съответствие са изискването на закона Фейсбук е длъжен да ви уведоми, че този пост съдържа фалшива информация", се казва в съпътстващата бележка, която някои (но не всички) ползватели на мрежата в Сингапур можеха да видят.

Коригиращата забележка бе поставена в края на оригиналния пост без никакви изменения в самия му текст. Правителството на Сингапур заяви вчера, че е дало инструкция на Фейсбук да публикува предупредителната бележка към авторския пост от 23 ноември.

"Както изисква сингапурското законодателство, Фейсбук сложи забележка към тези постове, които по преценка на правителстното на Сингапур съдържат фалшива информация", каза говорител на Фейсбук, цитиран от Ройтерс.

Това е първи случай, когато подобно предупреждение се поставя в интернет прлатформата. Контролният държавен орган поиска от автора на местното издание "Стрейтс таймс ревю"да внесе поправки в материал, в който се твърди, че един местен обществен деец, който по-рано си е позволил да критикува управляващата партия в страната, е следствен и се намира в ареста. МВР на Сингапур опроверга тази информация.

Местният закон за борба с фалшивата информация влезе в сила на 2 октомври. Според вътрешния министър К. Шанмугам той дава на правителството средства за контрол върху разпространяване в страната на лъжливи сведения, които за кратко време могат да й нанесат сериозни вреди. Максималната глоба по закона достига 1 млн. сингапурски долара (738 000 щатски долара) плюс затвор до 10 г.

Международни правозащитнници и експерти в сферата на интернет технологиите отбелязват, че с тежките си ограничения законът създава значителни рискове за свободата на словото и може да има сериозни последствия не само за Сингапур, но и за целия свят.