Qualcomm може да се похвали с нова победа в глобалната съдебна война с Apple след като решение на мюнхенски съд забрани на компанията да продава определени модели iPhone в Германия. Apple възнамерява да обжалва, но междувременно ще спре да предлага iPhone 7 и 8 в своите магазини в страната.

Това не означава, че устройствата ще изчезнат напълно от местния пазар, защото те ще продължат да са налични през мобилните оператори и другите търговци, предава Mobile Bulgaria.

Решението отново е свързано с нарушаването на определени патенти на Qualcomm, но този път то засяга и използваните компоненти на компании като Qorvo. Германският съд отсъди, че телефоните с чип от Qorvo са в нарушение с патент на Qualcomm за т.нар. envelope tracking - функция, която помага на мобилните устройства да пестят енергия при изпращане и приемане на безжични сигнали.

Представител на компанията заявява, че в САЩ регулатори са отсъдили, че чиповете на Qorvo не нарушава щатската версия на патентите на Qualcomm, а освен това неин свидетел не е присъствал на изслушването в Германия. За да задейства изпълнението на съдебното решение Qualcomm ще трябва да плати залог от около 668.4 евро, което компанията обещава да направи през следващите дни.