Едно ново попълнение в Google разбуни духовете в технологичната общност през последните дни. Според информация на Variety, компанията е наела Ману Гулати, който доскоро беше в Apple, където през последните почти осем години се е занимавал с разработката на чиповете на компанията.

Гулати вече е главен SoC (system on a chip) архитект в Google, но в момента компанията няма подобни разработки, като разчита на външни компании за чиповете си, предава Mobile Bulgaria.

Nest например използва продукти от Texas Instruments, а настоящите смартфони Pixel са базирани на продукти на Qualcomm.

Разкриването от Google на още няколко работни позиции, свързани със SoC разработка, обаче ни кара да вярваме, че в близко бъдеще компанията може да навлезе и в тази сфера. Разработката на собствени чипове би помогнала на Google да се отличи на пазара на смартфони, който е доминиран от американската компания Qualcomm.

Освен това, като последва примера на Apple, за компанията ще бъде по-лесно да интегрира нови възможности и да се справи с все по-големите изисквания към хардуера на мобилните устройства по отношение на сигурност, AR, VR и др.