Преди около седмица мнозина собственици на смартфони с Android се оплакаха, че функцията за пестене на батерията им се е включила изведнъж и без те да дадат никакво разрешение за това. Първоначалното обяснение бе, че това е бъг, но от Google признаха, че всъщност са провели експеримент, съобщава CNET.

Технологичният гигант е искал да събере данни за това как работи функцията за пестене на батерията и да разбере как да я направи по-ефективна. За тези цели от Google са активирали дистанционно функцията на хиляди потребители, като са събрали необходимите данни.

Признанието разкрива, че корпорациите могат да имат пълен контрол над смартфоните, работещи под тяхната операционна система. На практика Google и Apple могат да правят каквото си поискат с вашия телефон, без да е необходимо да ви искат разрешение.

Засегнатите от експеримента на Google разкриват, че са имали най-разнообразни устройства - от нишовия Essential Phone до масовите Nokia 7 Plus и OnePlus 6. Смартфоните нямали нито една част, произведена от Google, но използвали операционната система на компанията.

Google обаче не са единствените, които контролират телефоните на потребителите. Знае се, че Apple нарочно забавят работата на по-старите си модели, за да накарат потребителите да си купят нов iPhone. На практика това също е дистанционен контрол над смартфона.

Експертите твърдят, че Google и Apple могат да изтриват или инсталират приложения на вашия телефон, както и да си играят с всяка една от неговите функции.

Едуард Сноудън и Джулиан Асандж не веднъж са предупреждавали, че истинският собственик на вашия телефон е друг, разкривайки тесните връзки между големите технологични корпорации и разузнавателните агенции на САЩ.

Сноудън: Ето как хакват телефона ви >> >> >>