Google последва примера на Apple и Samsung и реши да се откаже от включването на зарядни устройства в кутиите на смартфоните, които предлага, предава technews.bg.

Компанията потвърди пред The Verge, че Pixel 6 няма да идва в комплект със зарядно устройство. Подобно на своите конкуренти Google твърди, че просто няма нужда - повечето хора вече имат USB-C зарядни устройства. Pixel 5a ще е последният телефон на Google с вградено устройство за захранване.

С това интернет компанията се присъедини към нарастващата група на смартфон производители, които премахват зарядното устройство от окомплектовката на телефоните в името на намаляване на електронните отпадъци и опазване на околната среда.

Като част от този стремеж все повече компании доставят смартфоните в по-малки кутии, така че да може да транспортират повече устройства в една пратка. Усилията за по-екологично предлагане на телефоните включват и използване на рециклирани хартия и картон в опаковките, както и рециклирана пластмаса за някои компоненти.

Критиците обаче не са единодушни по въпроса дали премахването на зарядното наистина е "екологичен" ход. Ако потребителят се нуждае от ново зарядно с новия си телефон, той ще е принуден да купи от друг производител, а това означава още транспорт, още опаковки, още емисии.

Някои анализатори смятат, че с премахването на зарядното от комплекта на смартфона производителите просто намаляват разходите си.