Google промени схемата за именуване на своята мобилна операционна система Android. Компанията се отказа от традицията да нарича новите версии в чест на популярен сладкиш - схема, въведена с появата на Android 1.6, предава technews.bg.

Поредната Android версия бе представена през май 2019 г. под името Android 10 Q, където "Q", както винаги, трябваше да означава името на някое лакомство. Но в крайна сметка Google реши да изостави буквите в името, а новата версия на мобилната ОС вече е известна просто като Android 10, подобно на iOS 13.

Разработчиците на Android посочват няколко причини с различна степен на важност за отхвърляне на предишната схема за именуване. Първата и основна от тях е стремежът към опростяване: според разработчиците, те са прекарали много време в търсене на подходящ сладкиш, името на който да започва с буквата "Q" и да бъде просто и запомнящо се.

Досега, с излизане на всяка нова версия, Google избираше "сладко" име, което започва със следващата буква на английската азбука. Така например, през 2017 г. Google пусна Android 8 Oreo, а през 2018 г. - Android 9 Pie.

След като не намериха подходяща дума за версия 10, започваща с Q, разработчиците решиха да се отдалечат от класическата схема за именуване, която освен това предизвиква объркване в различни страни по света.

Например, на някои места няма лакомство с буквата L (Android 5.0 от 2014 г. се нарима Lollipop). Освен това сладкишът KitKat, на който е кръстена Android 4.4 от 2013 г., не се продава във всички страни и това име очевидно не докосва цялата аудитория на мобилната платформа.

Преименуването на Android ще засегне както новата версия 10, така и всички следващи версии, докато Google не предложи нова схема за именуване. Това означава, че и Android 11, и Android 12, както и всички следващи версии могат да получат само числово обозначение.