Софтуерната компания "Хаос" (Chaos) обяви придобиването на AXYZ design, водещ разработчик на 3Де (3D) и 4Д (4D) анимации на човешки фигури, съобщиха от компанията.

С този ход компанията продължава да разширява екосистемата си от технологии за визуализация в реално време, фотореалистични компютърни изображения и библиотеки с готови 3Де модели, използвани от дизайнери и архитекти в цял свят, обясняват от "Хаос", добавя БТА.

Софтуерът "анима 5" (anima 5), разработван от AXYZ design, осигурява възможно най-бързо прибавяне на движещи се 3Де или 4Де човешки фигури в архитектурните визуализации. Той се използва от водещи архитектурни студиа като "Ейч О Кей" (HOK) и "Генслер" (Gensler). "Анима 5" разполага с над 2 500 сканирани фигури, с които дизайнерите могат да обогатят сцените, по които работят. Те включват реалистични изображения на хора, които ходят, тичат, смеят се и се движат, придавайки на проектите реалистичност и възможност за задълбочено изживяване.

През 2022 г. основаната в края на 90-те години в България компания "Хаос" се сля с базираната в Германия "Енскейп" (Enscape) и придоби "Силиндо" (Cylindo). В момeнта "Хаос" е най-голямата глобална компания за 3Де визуализация с централа в Карлсруе, Германия, и с над 700 служители в офиси в България, Германия, Чехия, Северна Македония, Дания, Великобритания, САЩ, Южна Корея и Япония.

Все по-честото използване на дигитални човешки фигури във визуализациите е сред основните изисквания на потребителите, особено в архитектурата. Чрез придобиването на софтуера "анима", "Хаос" ще може да отговори на нуждите на клиентите си и ще има възможност да направи използването на реалистични 3Де/4Де човешки фигури още по-достъпно.

Компанията вече планира как най-добре да интегрира "анима" със съществуващи продукти като "Хаос Ви-Рей" (Chaos V-Ray) и "Хаос Корона" (Chaos Corona), чиито потребители използват софтуера ежедневно.

Според Кристиан Ланг, главен изпълнителен директор на компанията, иновативните решения на AXYZ design вдъхват живот на проектите и ги свързват с хората. Той добавя, че всеки професионалист с опит в архитектурата знае колко важни са дигиталните хора за проектирането и маркетинговите процеси.

"Като обединим сили, ще се движим по-бързо и можем да създаваме продукти, с които дизайнерите да работят с въодушевление", казва Диего Гадлер, главен изпълнителен директор и основател на AXYZ design.