Операционната система HarmonyOS е предназначена не само да замени Android на устройства Huawei и Honor, но и да бъде алтернатива за други марки смартфони, работещи в момента с Android, заявиха представители на Huawei, предава technews.bg.

"HarmonyOS е достъпна за всички производители на смартфони", гласи изказването на говорител на компанията в интервю за TechRadar относно плановете на Huawei за HarmonyOS.

От самото начало китайският производител разработва своята операционна система с идеята, че и други компании могат да я използват. Може би затова Huawei официално обяви, че HarmonyOS трябва "да заеме 16% от пазара възможно най-скоро".

По-рано стана известно, че HarmonyOS може да се появи на смартфоните Xiaomi, Oppo, Vivo, Meizu и други производители, които в момента работят с Android. Наскоро каналът на Atnarr Tech в YouTube публикува видео, показващо смартфон Xiaomi с интерфейс MIUI, базиран на HarmonyOS 2.0.

Наред с това стана ясно, че операционната система HarmonyOS вече се адаптира за платформите на Qualcomm и MediaTek - основните разработчици на чипсети за смартфони.