Очакваше се AT&T и Huawei да обявят партньорството си тази седмица, по време на CES 2018 в Лас Вегас, но американският телеком се отметна от сделката в последния момент. Според официалната версия, AT&T е получила писмо от разследващите комисии към Сената и Палатата на представителите, както и от Федералната комисия по комуникации, че Huawei може да използва в своите устройства специални програми и компоненти за шпионаж в полза на Китай, съобщава The Infrmation, цитиран от technews.bg.

Евентуална сделка с AT&T щеше да отвори широко вратите пред Huawei за навлизане на американския пазар чрез продажба на смартфони чрез мрежата на водещия телеком оператор. В момента китайският производител продава устройства в САЩ чрез интернет магазини и малки ритейлъри.

Huawei е третият по големина производител на смартфони в света, отстъпвайки само на Samsung и Apple, но на американския пазар, доминиран от продажбите чрез телекоми, компанията практически не е представена. Въпреки провала с AT&T, китайскияг гигант не възнамерява да се откаже от плановете си за експанзия в САЩ.

На компанията обаче ще бъде много трудно да сключи споразумение с който и да е друг телеком, тъй като подозренията за шпионаж ще висят като домоклев меч над преговорите с евентуални партньори. Известни са плановете на Huawei да измести тази година Apple от второто място на пазара за смартфони, но това би било много трудна задача без стабилни позиции на американския пазар.