В рамките на среща със служители председателят на Huawei Гуо Пинг е заявил, че компанията възнамерява да възстанови своите позиции на пазара на смартфони въпреки продължаващите американски санкции, които засегнаха сериозно нейната дейност, предава Mobile Bulgaria.

При управлението на Доналд Тръмп Huawei беше обявена за заплаха за националната сигурност и беше поставена в черен списък, а освен това нейния достъп до ключови технологии като чипове беше ограничен. През първата половина на тази година приходите на потребителското подразделение на Huawei се сринаха с 47%. Компанията се беше изкачила до първото място при доставките на смартфони, но сега е извън топ 5.

Според Гуо Пинг най-големите трудности в момента са при мобилните телефони, защото няма достъп до необходимите чипове. Той посочва, че Huawei е в състояние да проектира чипове, но заради санкциите няма кой да ги произведе. Проблем за компанията се оказва и невъзможността на китайските производители на чипове да правят полупроводници с нужния процес на миниатюризация.

Въпреки това Гуо заявява, че Huawei няма да излезе от бизнеса със смартфони. Компанията ще работи със своите партньори за подобряване на техните технологични възможности, за да може в даден момент да получи достъп до произведени в Китай чипове. Когато това стане "Huawei ще се завърне на трона при смартфоните", допълва Гуо. Разбира се, подобряването на технологиите изисква време, а междувременно компанията ще продължи да развива своите мобилни разработки, за да може да прави конкурентни смартфони.