Третият по големина производител на смартфони в света Huawei иска да предложи на пазара първия смартфон със сгъваем дисплей и така да изпревари Samsung. Информацията идва от Nikkei Asian Review и е базирана на данни от анализатори и запознати с темата източници от индустрията, предава Mobile Bulgaria.

Устройството ще ползва OLED дисплей от китайската компания BOE и най-вероятно ще се предлага в крайно ограничена партида, но в случая е важно да бъдат изпреварени корейските производители. Според Nikkei от смартфона ще са налични 20 000-30 000 броя или дори по-малко, а пазарната му премиера може да бъде в самото начало на 2019 година.

Анализатори посочват, че с представянето на такъв телeфон Huawei иска да демонстрира своите технологични възможности и да привлече медийното внимание. Компанията иска да е първа, дори и технологията на панела да не е на нивото на Samsung, смята Джеф Пу от Yuanta Investment Consulting.

Други източник допълва, че пускането на устройството ще зависи от технологичната разработка на панелите и тяхната здравина, която все още има нужда от подобрение. Анонсирането на смартфон със сгъваем дисплей от Huawei и BOE ще демонстрира и амбициите на Китай да разкрие възможностите на китайските компании и как те могат да поведат индустрията.

BOE се подкрепя от китайското правителство и вече е най-големият производител в света на големи LCD панели. Както вече стана дума, компанията агресивно разработва и своя OLED технология, за да спечели доверието на Apple за доставката на дисплеи за iPhone. Това обаче не се очаква да стане преди 2020 година. Междувременно Samsung се готви да пусне такъв смартфон през първата половина на следващата година, за да отбележи десетата годишнина на серията Galaxy S.

Устройството ще има 7.3-инчов дисплей, а в сгънато състояние ще е по-дебело от iPhone 8. В тестовете за издръжливост са постигнати 20 000 сгъвания, а цената вероятно ще е между 1500 и 2000 долара. Корейците планират да доставят 3 милиона броя от телефона, но анализатори смятат, че компанията ще може да реализира най-много 1 милион броя.

Samsung има амбицията да засили продажбите на своите продукти, но неин представител е споделил за Nikkei, че все още има притеснения дали смартфоните със сгъваеми дисплеи могат да задоволят потребителите и да генерират достатъчно търсене за реализиране на печалби.

Междувременно Huawei гледа към първото място по продажби на смартфони. Наскоро Ричард Ю, който ръководи потребителския бизнес на компанията, заяви, че плановете за тази година включват доставянето на 200 милиона смартфона и вероятно до края на 2018 ще измести Apple от второто място по продажби.

Според него Huawei иска да запази този стабилен ръст и през следващите 2-3 години, като реализира годишни доставки от 300-400 милиона смартфона и така измести Samsung от първото място в класацията.

Компанията вече е на първо място при доставките на телекомуникационно оборудване, а през последните години постигна значителен напредък при смартфоните като следствие от щедрите инвестиции в изследователска дейност.