Китайският технологичен гигант Huawei отне титлата на южнокорейския си конкурент Samsung за най-много продадени смартфони през второто тримесечие, подчертавайки устойчивостта на китайския пазар въпреки спада на търсенето на смартфони на фона на пандемия, отбелязва Ройтерс.

Huawei е продал 55,8 милиона устройства през месеците април-юни, докато Samsung е пласирал 53,7 милиона, сочат данни на компанията за пазарни проучвания Canalys.

Китайската компания попадна под ударите на американските санкции, които пречат на бизнеса й в чужбина, но най-новите данни показват, че има доминираща позиция на местния пазар.

Huawei сега продава близо две трети от смартфоните си в Китай, който понесе рано удара от пандемията от коронавирус, но след това се съвзе с намаляването на случаите.

Производителите на смартфони, които са водещи в други страни, все още имат затруднения, тъй като на техните основни пазари новозаразените продължават да растат.

Продажбите на Huawei са спаднали с 5 на сто през второто тримесечие на годишна основа, докато Samsung отчита спад с 30 процента заради слабото търсене на ключови пазари като Бразилия, САЩ и Европа.

Бизнесът ни демонстрира изключителна устойчивост в тези трудни времена, изтъкна говорител на Huawei.

Местните продажби са нараснали с 8 процента, но продажбите на Huawei в чужбина са се сринали с 27 на сто през второто тримесечие.

Периодът, в който Huawei е с най-много продажби, може да се окаже кратък, след като останалите пазари се възстановят, коментира пред Ройтерс високопоставен представител на компанията.

Samsung обяви днес, че очаква търсенето на смартфони да се съживи през втората половина на годината.

САЩ на практика забраниха на Huawei да ползва услугите на Google, подкопавайки привлекателността на устройствата на китайската компания в чужбина, и ограничи нейния достъп до чипове, които са изключително важни за 5G мрежите.