Най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света Huawei Technologies Co. разработва собствена операционна система за мобилни устройства, която да замени Android, съобщава авторитетният китайски ежедневник South China Morning Post, цитиран от факти.бг.

Целта на компанията била да се застрахова в случай, че Google отнеме лиценза ѝ заради обвиненията на американското правителство в шпионаж в полза на китайските власти.

Android заема доминираща позиция на всички пазари по света, включително и в Китай, където действат строги забрани за много чуждестранни услуги. За Huawei било важно да разполага с алтернативна операционна система "за черни дни" ако САЩ и Google наложат ограничения заради подозренията в непозволено събиране на данни за потребителите.

Според South China Morning Post китайците не бързали да разкриват подробности за новата ОС, тъй като проектът все още бил твърде далеч от възможностите и качеството на Android. От Huawei се тревожели също дали няма да се сблъскат с нежеланието на странични разработчици да създават приложения за алтернативна операционна система.