Китайският електронен гигант Huawei се готви да съди правителството на САЩ заради забраната на федералните агенции да използват продуктите на компанията, твърдят запознати пред в. "Ню Йорк Таймс".

Делото ще бъде заведено в Тексас, където е разположен и американският щаб на компанията. Според източници, пожелали анонимност, съдебният процес би трябвало да стартира след броени дни - най-вероятно в четвъртък.

Експертите твърдят, че чрез делото Huawei ще се опита да накара правителството на САЩ публично да разкрие истинските си намерения, стоящи зад атаката срещу компанията.

В момента САЩ води кампания по цял свят, целяща да откаже съюзниците си от продуктите на китайския гигант. Huawei е водещата компания в технологията за бърз мобилен интернет 5G. Освен по-добри, продуктите ѝ са по-евтини от тези на конкурентите.

САЩ твърди, че чрез оборудването на Huawei Китай може да извършва шпионаж. Според компанията обаче, една от причините американците да са разгневени от успеха на Huwei е, че самите те ще бъдат затруднени в шпионажа, ако използваните 5G системи не са техни.

Икономическите анализатори оценяват бизнеса с 5G на стотици милиарди долари, като подозират, че спора между Huawei и САЩ е част от икономическата война между Америка и Китай.

По желание на САЩ Канада арестува дъщерята на основателя на Huawei и финансова директорка на компанията - Мън Ван Чжоу, като срещу нея са повдигнати обвинения в нарушаване на американските санкции над Иран. Според обвинението китайската компания е продавала телекомуникационно оборудване на близкоизточната страна, въпреки наложените забрани. Тази седмица Канада трябва да обяви дали ще екстрадира Мън Ван Чжоу в САЩ.

Правителството на Трюдо вече е дало зелена светлина на екстрадицията, но тя трябва да бъде одобрена и от съдия. Дъщерята на основателя на Huawei е заплашена от 30-годишен затвор, ако бъде призната за виновна от американския съд. Китай обаче твърди, че причините за ареста и повдигнатите обвинения са изцяло политически.