Независимо от тежките месеци през които мина Huawei тази година, компанията ще представи своя бизнес флагман Mate 30 един месец по-рано от очакваното. Това твърди руски източник, позовал се на думи на президента в Huawei. Ако слухът е верен, новия смартфон ще можем да видим на 19 септември.

Той ще работи с новия чипсет на компанията Kirin 990 и отново ще е с Android - версия Q, както и с фирмения интерфейс, представен преди дни - EMUI 10.

Сред предполагаемите характеристики на модела ще е 6,7-инчов AMOLED екран, работещ на 90Hz, 55W бързо зареждане, както и камера с два сензора от по 40MP.

Въпреки че все още е трудно да са отсее достоверността на всички слухове и спекулации, най-вероятно Lite версията на Mate 30 ще е първият смартфон на компанията, работещ с новообявената операционна система HarmonyOS. По този начин още от тази есен Huawei ще започнат да я налагат на пазара, първоначално в малко по-евтините си апарати, може би за да видят как ще я приемат хората.

Датата, която е след малко повече от месец обаче, е по-скоро изненада, тъй като почти по същото време ще бъде представен и новият iPhone. През последните години Huawei обикновено изчакваха със своето събитие, а след проблемите през 2019 г. се очакваше дори да видим новите Mate модели още по-късно.